[...] wbudowane przez nasz organizm w tkankę tłuszczową. Ponadto należy zwrócić uwagę, że chitosan wiąże tłuszcze nie przebierając, czyli potrafi związać zarówno kwasy tłuszczowe nasycone, które są źródłem szkodliwego cholesterolu , jak i prozdrowotnie działające kwasy tłuszczowe nienasycone, będące nośnikiem wielu witamin, służą do wytwarzania wielu [...]
[...] jednostki oraz całej populacji. Jeśli za podstawę przyjmiemy spożycie 30% energii ( dla tej wartości dokonamy obliczenia)pod postacią tłuszczy wtedy 10% powinny Stanowic nasycone, 10% jednonienasycone i 10% wielonienasycone kwasy tłuszczowe - często nazywane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi , w skrócie nnkt. Jak to [...]
[...] rodzaje tłuszczy. Podzielić je można ze względu na liczbę występowania wiązań podwójnych (nienasycynie) w rdzeniu cząsteczki. W taki sposób tłuszcze dzielą się na jednonienasycone, wielonienasycone oraz nasycone. Ostatnie nie zawierają wiązań podwójny. Każdy z tych rodzajów tłuszczy jest niezbędny w diecie. Każdy produkt spożywczy, który [...]
[...] węglowodanowych w organizmie należy pamiętać, aby w pierwszych godzinach po treningu ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, bowiem kwasy tłuszczowe nasycone hamują transport glukozy przez błony komórkowe oraz zmniejszają wrażliwość receptorów insulinowych. Jeżeli po zakończeniu treningu występuje uczucie zmniejszonego [...]
[...] swoich walorów smakowych - posiadają mnóstwo innych zalet. Są bardzo odżywcze: 100 g dostarcza od 500 do 680 kalorii; mają 50 - 70 proc. tłuszczów. Przede wszystkim są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego" cholesterolu we krwi, dzięki czemu mogą je jeść zarówno osoby z zaburzeniami przemiany tłuszczowej, jak i [...]
[...] spożywcze Tłuszcze spożywcze można podzielić ze względu na liczbę nienasyconych wiązań podwójnych znajdujących się w łańcuchu węglowym. W taki sposób otrzymujemy tłuszcze nasycone (brak wiązań nienasyconych), jednonienasycone (jedno wiązanie nienasycone) i wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie nienasycone). Kwasy wielonienasycone, [...]
[...] dłużej odczuwamy sytość. Tłuszcze są nośnikiem smaku. Ich brak sprawia, że potrawy są mniej smakowite. Tłuszcze to nie tylko energia, ale również NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, do których zaliczamy kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. Właściwa ich podaż sprzyja regulacji przebiegu wielu przemian metabolicznych i może być [...]
[...] CO JEST NIE TAK Z “POLITYCZNIE POPRAWNYM" ODZYWIANIEM? “Unikaj tluszczów nasyconych" Tluszcze nasycone odgrywaja wiele waznych ról w organizmie. Zapewniaja spójnosc scianek komórkowych, zwiekszaja zdolnosc organizmu do przyswajania podstawowych kwasów tluszczowych, [...]
NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (NNKT) Kwasy tłuszczowe wchodzą w skład tłuszczów. Dzielimy je w następujący sposób: - Kwasy nasycone - są syntetyzowane w organizmie - Kwasy jednonienasycone(omega-9 najczęściej w postaci kwasu oleinowego 18:1, n−9 i kwasu "erucic"22:1, n−9 organizm jest w stanie sam je wytworzyć - Kwasy [...]
[...] zaleceniem dietetycznym jest ograniczenie produktów żywnościowych będących źródłem tzw. izomerów trans i kwasów tłuszczowych. Izomery trans, podobnie jak kwasy tłuszczowe nasycone, zwiększają stężenie stężenie cząsteczek LDL, obniżają poziom cząsteczek HDL oraz nasilają wzrost procesów miażdżycowych. Ich zasadniczym źródłem w diecie są [...]
http://imageshack.com/a/img536/4727/45ad1d.png Tłuszcze - ze względu na budowę chemiczną - możemy podzielić na kwasy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Głównymi składnikami tłuszczów jadalnych są trójglicerydy - czyli estry zbudowane z 3 cząsteczek kwasów tłuszczowych i l cząsteczka glicerolu. Z l grama tłuszczu ustrój uzyskuje około 9 [...]
[...] w kościach i zębach jest niezbędna przy przekształcaniu karotenu w witaminę A Wszystkie tłuszcze zbudowane są w tych samych kwasów tłuszczowych. Te z kolei dzielimy na: nasycone nienasycone Z punktu widzenia diety szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe nienasycone. Występują przede wszystkim w olejach roślinnych oraz rybach. Powinny stanowić [...]
[...] możemy znaleźć informacje, że CLA to jeden z kwasów tłuszczowych nienasyconych, określany jako kwas linolowy. Jednak do końca tak nie jest. Tłuszcze możemy podzielić na nasycone i nienasycone. Nie będę wnikać w zawiłości biochemiczne, ale generalnie w tych nienasyconych występują wiązania podwójne między atomami węgla, a w tłuszczach [...]
[...] mąki amarantusowej w połączeniu z mąką kukurydzianą (ubogą w lizynę i tryptofan) kształtuje się na idealnym poziomie 100%. * bardzo dobrze przyswajalne przez organizm nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca; amarantus wyróżnia się w grupie roślin zbożowych najwyższą zawartością tłuszczu, przy [...]
[...] tłuszczowych. Sprawdziłem sobie na jednej stronie poszczególną ilość kwasów tłuszczowych w niektórych produktach: - karkówka Tłuszcze: 22.80 g Kwasy tłuszczowe nasycone:7.98 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:11.50 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:1.58 g - jajko Tłuszcze:9.70 g Kwasy tłuszczowe nasycone:3.00 g [...]
[...] i inne. CHARAKTERYSTYKA TŁUSZCZY Tłuszczom towarzyszą sterole : w zwierzęcym cholesterol, a w roślinnym fitosterole oraz kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe mogą być nasycone, które przeważają w tłuszczach zwierzęcych i nienasycone, z przewagą w tłuszczach roślinnych. Dużą wartość biologiczną mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), [...]
[...] jednostki oraz całej populacji. Jeśli za podstawę przyjmiemy spożycie 30% energii ( dla tej wartości dokonamy obliczenia)pod postacią tłuszczy wtedy 10% powinny Stanowic nasycone, 10% jednonienasycone i 10% wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jak to powinno wyglądać w praktyce? Jeśli za całkowitą wartość spożytych przez dorosłego [...]
[...] odbudować straty glikogenu w mięśniach? W pierwszych godzinach po treningu należy ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, bowiem kwasy tłuszczowe nasycone hamują transport glukozy przez błony komórkowe oraz zmniejszają wrażliwość receptorów insulinowych (dzięki którym glukoza może wnikać do komórek mięśniowych). W jaki [...]
[...] z cząsteczka glicerolu, co zostało opisane przez profesora Serge’a Ranauda w 1995 roku. - Kwasy tłuszczowe: w porównaniu z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, kwasy nasycone trudniej ulęgają rozkładowi i łatwiej zostają zmagazynowane przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w rybach [...]
[...] głównie triacyloglicerole mieszane, zawierające różne reszty kwasów tłuszczowych w różnych położeniach. Kwasy tłuszczowe zbudowane są z węgla C, wodoru H i tlenu O. Mogą być nasycone - wszystkie atomy węgla są połączone z atomem wodoru wiązaniem pojedynczym „-" , lub nienasycone - nie wszystkie atomy węgla są połączone z atomem wodoru, co [...]